Valborgsmässoafton




Precis som vid påsk tänds eldar ikväll. Jag var lite osäker på varför vi firar valborg, men misstänkte att det hade att göra med att man firar in ljuset och lite så. "Vintern rasat ut bland våra fjällar..."  Och det är väl därför som många faktiskt firar idag. Det är så härligt med ljuset, våren och värmen som kommer! Och för ungdomar och studenter att ha en ursäkt att supa till - vi är ju faktiskt lediga dagen efter..

Jag läste (källa Wikipedia - läs det med en nypa salt) dock att man tidigare i vår hedniska tro (asagudar och sånt) tände eldarna för att skrämma bort häxor som under denna natt red på kvastar och getabockar till gamla offerplatser för att ställa till med ofog i djävulens sällskap

(som får mig att tänka på påsk och Blåkulla som också måste vara något hedniskt påhitt - inte handlar det väl om Jesu lidande och uppståndelse?)

Valborg är en helgonförklarad kvinna. Hon kom till Tyskland från England under medeltiden (700-talet) för att sprida kristendomen bland de hedniska tyskarna. Hon var nunna och bodde i kloster. Det står inte så mycket om henne eller hur hon dog eller blev helgonförklarad. Men hon ska vara skyddshelgon till de som smittats av rabies och en kristen beskyddare av säden. Hon dog den 25 februari 779, men benen efter henne flyttades den 1 maj. Benen förvarades i en klippskreva och det sades att en helande olja sipprade från den skrevan sedan.

Så det här med Valborg har lite blandade betydelser.

Vad gör ni idag? :)

Förra året:




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0